Olenko korviani myöten veloissa?

Sain tänään toimittajalta tekstiviestin, joka kuului suunnilleen näin:

”Moikka! Meillä oli vuosi sitten ollut juttua perintävelastasi ja jos käsitin oikein, olet saanut niitä tosi hyvin maksettua pois. Olisin vain tsekannut, että pitääkö paikkansa/käsitinkö oikein ja onko arviota siitä, milloin saat loputkin maksettua.”

Toimittaja tekee tässä työtään, eikä ole ensimmäinen, joka lähestyy minua aiheella. Kollektiivinen stressi taloudestani on vaikuttanut jo pitkään sen verran merkittävältä, että ajattelin poikkeuksellisesti avata tilannetta huolestuneille.

Olen itseoppinut yrittäjä, joka perusti firmansa teini-ikäisenä. Alv-asioihin perehtyminen ei kiinnostellut silloin yhtä paljon kuin LV-laukut. Olen tehnyt paljon töitä viime vuosina, ja vuonna 2015 ja 2016 toiminimeni tulot kasvoivat merkittävästi.

Viime kesänä sain näitä vuosia koskevan laskun maksamattomista arvonlisäveroista. Asia ei tullut yllätyksenä, sillä tiesin, etten ollut hoitanut asioita kunnolla. Sille ei ole mitään hyvää syytä – mokasin ja olin kiireessäni piittaamaton. Tiesin, että näistä tulee mätkyt, ja hoidetaan ne tottakai pois.

Summa tuntui kuitenkin intuitiivisesti liian isolta. Tässä vaiheessa minulla oli jo kirjanpitäjä, jonka kanssa päätimme selvittää kunnolla, mistä lasku koostuu ja onko se varmasti oikein. Tämän selvityksen aikana lasku meni ulosottoon ja sitä kautta julkiseen rekisteriin. Otsikot seurasivat.

Sain jonkinlaista mainehaittaa ja menetin merkittävän työsopimuksen rahoitusalan yrityksen kanssa. Tätä enemmän ärsytti maailma, jota lehtijutuilla luotiin. En ollut veloissa, eikä minulla ollut minkäänlaisia vaikeuksia elantoni kanssa. Silti olin yhtäkkiä osa narratiivia, jossa nuoret, hupsut kauneusalan naisyrittäjät elävät luottokorttivelalla luksuselämää. Kohta varmaan hyvätuloinen poikaystävä tulee sadun prinssin lailla kuittamaan velat.

Todellisuudessa selvitystyö kantoi hedelmää. Alv-lasku pieneni useilla tuhansilla euroilla. Maksan jäljelle jäänyttä summaa tavalliseen tapaan pois. En maksa sitä ”tosi hyvin” niin kuin toimittaja kannustavasti ilmaisi, vaan normaalisti siinä, missä kuka tahansa muukin yrittäjä, joka on jonain vuonna maksanut liian vähän alveja ja seuraavana vuonna maksaa niitä takaisin.

Minulla ei ollut tarvetta lähettää aiheesta tiedotetta tai taistella lööppituulimyllyjä vastaan. Kun tästä kuitenkin vielä vuoden jälkeen kysellään, selvennän asioita, jotten näyttäisi vääränlaista esimerkkiä tai epäsuorasti somen kautta glorifioisi ”helppoa elämää”.

En ole koskaan ostanut laukkua, johon minulla ei olisi varaa. En ole lähtenyt lomailemaan ilman varmuutta siitä, että minulla on tasaiset tulot ennen ja jälkeen matkan. En ole elänyt miehen, naisen tai muun ihmisen siivellä. En suosittele tällaisia ratkaisuja kenellekään, enkä halua, että minua sosiaalisessa mediassa seuraavat ihmiset kuvittelevat, että sellainen elämä olisi mahdollista, pitkäjänteistä tai tyydyttävää.

Tällä hetkellä minulla on omalla huolimattomuudellani aiheutettu, tuloihini nähden maltillinen alv-velka ja maksan sen täysimittaisena pois. Jossain vaiheessa minulla on varmasti myös asuntovelka, ja silloinkin aion käyttää reilusti alle 100 % kuukausituloistani velan lyhentämiseen. Töitä onneksi riittää tekevälle, siitä kiitos kaikille asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja myös Sinulle, tämän blogin lukija. Siispä minua lähestyneelle toimittajalle ja muille maksukyvystäni murehtineille haluan lainata Henri Pulkkista: kaikki on hyvin.

xo Sar

10 Comments
 • Karza
  Posted at 17:54h, 07 kesäkuun Vastaa

  Toisaalta, et oo tili velvollinen yhtään kellekään. Ihme uteliaita ihmiset. Kivoja kesäpäiviä sulle Sara! 🙂

 • Kari
  Posted at 23:53h, 07 kesäkuun Vastaa

  Enää tarvisi tietää kuka on Henri Pulkkinen.

  • Karza
   Posted at 17:16h, 08 kesäkuun Vastaa

   Herranjumala miten tyhmä kommentti, PAPERI-T !

   • Mindy
    Posted at 14:31h, 04 heinäkuun Vastaa

    Tähän voisin lisätä, että Herranjumala olen tyhmä ja kuka/mikä on sitten PAPERI-T !

 • Pippa
  Posted at 11:52h, 08 kesäkuun Vastaa

  Hyvä kirjoitus, mutta kyllähän sulla ulosotossa oli muutakin kun alv velkaa 😊

  • sarasieppi
   Posted at 15:43h, 08 kesäkuun Vastaa

   Kyllä, muutama parkkisakko oli sinne mennyt, mutta ne hoidin kyllä silloin aikoinaan heti sieltä pois. Hassua ajatella, että joku on siellä ruudun toisella puolen noinkin ”tietoinen” ulosotoistani.

   • Piitu
    Posted at 14:16h, 12 kesäkuun Vastaa

    Kyllä sulla on Sara välillä varmaan kestäminen! Voimia siihen. Mutta toisaalta jos pystyt huumoria tällaisista repimään niin voimavara se on sekin!

   • Kari S.
    Posted at 23:31h, 15 kesäkuun Vastaa

    Tulee oikein lannistunut olo, kun miettii missä tämä maa voisi olla, jos kaikki turhanpäiväinen muiden kyttäämiseen käytetty energia olisi laitettu johonkin hyödylliseen.

    Ylipäätään Suomessa edelleen on lähes häpeäpaalurangaistus, jos jotakin menee ulosottoon. Varsinkin yrittäjällä. Tosin ilmapiiri sen suhteen, samoin kuin konkurssin kanssa, on hiukan jo laimentunut. Eri asia tietysti ns. ”konkurssiammattilaiset”, joiden touhuissa ei ole mitään puolusteltavaa.

    Menestyksekästä jatkoa Sara. Vien terveiset Aavasaksalle, kun siellä varmaan poiketaan tuossa heinäkuun lopulla 😊

  • Sirpa
   Posted at 20:43h, 08 kesäkuun Vastaa

   Voi pippa ja se haittaa sinun elämääsi, koska? Siis eiks ihmisillä oo parempaa tekemistä ihan oikeesti kun työntää nenänsä tälläsiin juttuihin, ja se että saralla olisi siellä merkintä tekeekin hänestä tosi kauheen ihmisen, menis pippakin oikeisiin töihin eikä netissä 24h pyöris, ja ei en tunne sinua enkä tiedä kuinka paljon vietäy aikaa netissä? Hmm ärsyttävää vai mitä spekulointi muiden elämästä

   • pippa
    Posted at 17:02h, 09 kesäkuun Vastaa

    Lehdistä vaan lukenut, ei sen kummempaa! Ihan oikeissa töissä olen ja hyvässäkin, en pyöri netissä kun ehkä tunnin päivässä =) Enkä ole sanonut ketään kaameaksi, kunhan kommentoin kun vähän aikaa sitten jotain lehteä luin missä oli lueteltu nämä velat ei sen kummempaa. Ei mun elämääni haittaa vaikka ois hammaslääkärilaskuista maksamatta. Peace and Love Sirpa sullekin =)

Post A Comment