Ne missitkin ovat ihmisiä

Tänään vietin aivan tavallista arkipäivää hyvällä fiiliksellä, kun hetken mielijohteesta avasin pitkästä aikaa Twitterin, josta mulla ei ole lainkaan ilmoituksia päällä puhelimessani.

Ei, emme ole Roopen kanssa joka tunti tekemisissä, joten en tiennyt, millainen show siellä minua odotti. En ole laittanut poikaystävääni asialle, mutta täytyy sanoa, että olen äärimmäisen kiitollinen hänelle, kun huomasin, miten hän minua siellä oli puolustanut. Tämä selvennyksenä siis niille ihmisille, jotka luulivat minun laittaneen mieheni asialle.

Mitä Iikka Kiveen tulee, niin en tiedä/tunne koko tyyppiä. Hän oli jostain syystä halunnut ottaa minut pilkan kohteeksi ja twiitti kuului näin: ”Olen varmaankin vähän ilkeä ajatellessani näin. Mutta kun näen Miss Suomen kääntelemässä Onnenpyörän laattoja ja kävelemässä edestakaisin sanomatta mitään, tulee väkisinkin mieleen, että siinä on kerrankin löydetty titteliä ja osaamista vastaava työ.”

Ihminen, joka tuskin millään tavalla tietää, millainen ihminen mä olen tai mitä mä elämässäni teen, haluaa pönkittää mut täydellisen alas. Kun kävelen edestakasin ja olen hiljaa, tämä vastaa Iikka Kiven mukaan minun osaamistani. Huomatessaan sen, että twiitti olikin ehkä vähän mauton, yrittää hän puhua itsensä tilanteesta pois sanomalla, ettei puhunut siinä Sara Siepistä. Hän jatkoi selitystään sillä, että kritiikki oli enemmänkin yleisesti tarkoitettu koko Miss Suomi -organisaatiota kohtaan. Vaikka tarkoitusperä olisikin ollut tuo, joka tapauksessa sekin on todella törkeästi sanottu. Miten selität sen, että esimerkiksi Shirly Karvinen juontaa tällä hetkellä SuomiRockin aamulähetyksiä, Viivi Pumpanen säteilee hienosti Maikkarin isoimmissa ohjelmissa, Susanna Laine vetää valtavia katsojalukuja keräävää Puoli seitsemän -ohjelmaa ja mm. Karita Tykkä on omalla alallaan erittäin menestyvä. Nämä ovat täydellisen hyviä syitä sanoa, että misseillä on todellakin muutakin osaamista kuin sipsutella ympäriinsä. Oikeaa feminismiä olisi se, että tuetaan naisia, oli niiden uravalinta mikä tahansa.

Ymmärrän, että toimenkuva, jonka Onnenpyörä naisesiintyjälle tarjoaa on monien mielestä vanhanaikainen. Itseäni asemani ohjelmassa ei kuitenkaan ole ahdistanut lainkaan, vaan ainoat, jotka siitä ovat puolestani pahoittaneet mielensä ovat Iikka Kiven kaltaiset twitteristit. Uskon, että Iikka on vilpittömästi ajatellut olevansa hyvien puolella, kun twiittasi, että sanattomana sipsuttelu on osaamistasoani vastaavaa hommaa. Tällä kertaa kuitenkin rakenteidenvastaiseksi tarkoitettu kannanotto meni vahvasti henkilöön.

Kuva: Jouni Harala/Me Naiset

xo Sar

8 Comments
 • Maria
  Posted at 21:30h, 23 huhtikuun Vastaa

  Olihan toi ikävästi sanottu Iikalta, ehdottomasti hatun nosto sulle siitä että oot luonu itsellesi uran tyhjästä! Arvostusta jokainen ihminen ansaitsee.. mutta samaan aikaan mietin että kyllähän sun miehesi pilkkaa esimerkiksi lestoja käyttämällä niiden tervehdyksiä ivallisessa mielessä ja vitsailemalla heistä ylipäätänsä? Hänhän sortuu ihan yhtä lailla pilkkaamaan muita, joten ihmettelen sitä miksei hän itse huomaa omia sanojaan. Jokaisen kannattaa miettiä että mitä ja miten puhuu, ei vain toisista ihmisistä yksilöinä vaan ryhmiä myöskin. Helposti näkee vain toisten virheet, mutta se vaatiikin jo nöyryyttä suunnata tarkkailu itseemme ja omiin virheisiimme. Sun miehesi ei oo kuitenkaan tässä hyvä esimerkkiä. Tsemppiä! Ikävä tämä juttu oli, jospa kaikki elettäis kunnioittaen toinen toisiamme vai mitä?

 • Maryam
  Posted at 22:41h, 23 huhtikuun Vastaa

  Oikeasti sä oot ihana mimmi ja aivan upea.
  En ymmärrä miks ihmiset on niin ilkeitä! Jatkaa samaa malliin koska sä rokkaat!

 • Pentti
  Posted at 22:42h, 23 huhtikuun Vastaa

  Monella tavallahan tuon Ilkan twiitin pystyy tulkitsemaan, varsinkin nyt kun hän sitä selvensi…

 • Karza
  Posted at 22:42h, 23 huhtikuun Vastaa

  Älä välitä, älä yksinkertaisesti vaan välitä. Missejä on aina haukuttu, nimittäin Suomessa. Tämä kansa on kipeä ja kateellinen ja sinä oot kaunis sekä menestynyt. Sehän on sitten siinä ja syy olla ilkeä. Pidä oma tyylisi, oot ok ja mainio tapaus. 🙂

 • M
  Posted at 23:22h, 23 huhtikuun Vastaa

  Totta. Missitkin ovat ihmisiä, – kiehtovia ja erilaisia persoonia, erilaisilla vahvuuksilla varustettuina. Mutta missikisoissa jokainen edustaja, vuosi toisensa jälkeen, on täysin persoonaton ja tasaisen tylsästi vastaileva, kauniisti hymyilevä hempukka. Kyseisestä muotista valmistuu siis sellaisenaan täysin valmiita Onnenpyörä-tyttöjä. Sitähän tuo Kiven twiitti koski, ei sinua henkilönä. Ja kun nyt tässä sanon, että missikonsepti vääntää nuoria tyttöjä aivottomaan muottiin, en tarkoita sitä, että kisaajat ovat aivottomia. Se, että sinun osasi Onnenpyörässä on yhtälailla aivoton, ei tarkoita sitä, että sinä olet. Sinulle feminismi voi olla sitä, että naista pitää tukea kaikessa, mitä hän tekee. Sitten on meitä toisen koulukunnan feministejä, joiden mielestä missikisojen tarjoamasta nuoren naisen roolista olisi jo pikku hiljaa päästävä eroon. Se rooli vain on kertakaikkiaan vastenmielinen. Mutta painotetaan vielä: sinä et ole, eikä kukaan muukaan kisaaja. Missikisaajana olet tehnyt kovan duunin voittosi eteen, oppinut tuntemaan kanssakisaajiasi persoonina ja tutustunut moniin malleihin ja misseihin henkilöinä kiiltokuvien sijaan. Katsomme kanssasi koko konseptia aivan eri näkökulmista, siksi varmasti ymmärrämme Kiven piikinkin aivan eri tavalla. Väittäisin olevani oikeassa, mutten tietenkään voi sanoa, ettet sinä ja läheisesi saisi loukkaantua hänelle. Muista kuitenkin, että kyseinen twiitti, jonka koit menevän henkilöön, arvosteli osaamistasi Onnenpyörässä ja sitä, mitä siinä annoit itsestäsi katsojille. En minäkään osaa siitä työnäytteestä sanoa muuta kuin että siinä meni kaunis nainen ruudun poikki. Onko se sitten niin paha? Ei kai, jos ei kaipaa naiselta muuta kuin koristearvoa. Onnenpyörän uudelleen lämmittely on ehkä vähän turhaa, mutta toisaalta ihan hauskaakin, etten minäkään täällä mihinkään feminismiraivoon ole tukehtumassa, jos viestistä sellaisen kuvan saa. Ja toivon, ettet loukkaantunut kirjoittamastani, koska se ei missään nimessä ole tarkoitus! Hyvää jatkoa ja tulevaa kesää!

 • Petri
  Posted at 07:05h, 24 huhtikuun Vastaa

  Toi hermanni kuvittelee olevansa feministi ja pitävänsä naisten puolta, mutta tämän tästä onnistuu haukkumaan ja vähättelemään naisia twiiteissään. Käsittääkseni ihan omasta tahdosta olet Onnenpyörään mennyt ja ihan palkkaakin työstäsi saat.
  Feminismi kai ainakin osaksi tarkoittaa naisen omia valintoja ja niiden tukemista. Iikalla mennyt vähän ohi.

 • Arja
  Posted at 13:14h, 24 huhtikuun Vastaa

  Hyvä Sara, juuri näin!

 • Anna
  Posted at 14:25h, 24 huhtikuun Vastaa

  Blogiasi seuranneena haluan sanoa, että olet aivan ihanan oloinen tyyppi! Positiivinen, rento ja huumorintajuinen. Kaunis niin sisältä, kuin ulkoa. Tsemppiä ja kaikkea hyvää tulevaan Sara <3

Post A Comment